Door Anoniem: Geachte politie, jullie doen echt alles voor de rijkere medemens.
Maar mijn fiets, gestolen telefoon, wat is de status.
Niets mee gedaan. O bedankt.

#Feiten
Wist je dat er een fietsendiefstal register bestaat dat je kan raadplegen wanneer je een tweedehands fiets koopt?
https://fdr.rdw.nl/

Politie neemt vaak geen actie op individuele fietsen, maar gebruikt de gegevens van aangiften wel om het probleem grootschaliger aan te pakken. Ze doen regelmatig controles van fietsenmakers/handelaren en controleren de voorraad en alle tweedehands fietsen zoals https://www.mediatv.nl/nieuws/20690/Controle-van-politie–fietsenwinkel-verkoopt-gestolen-fietsen.html

Schatting is dat maar 1 op 9 mensen aangiften doen van fietsendiefstal, hiermee is de pakkans minimaal voor dieven. Zelfs als de politie naar een gestolen fiets kijk is er 89% kans dat ze niet is verteld dat het gestolen fiets is. Als de politie naar 10 gestolen fietsen kijkt is er 31% kans dat ze er 0 vinden en 69% kans dat ze er 0 of 1 vinden. Het aanpakken van die heler terwijl hij met 10 gestolen fietsen gevonden wordt is daarmee bijna onmogelijk.

#Mening
Dat is een verantwoordelijkheid die vooral bij de burgers ligt. Aangiften doen van diefstal met je DigiD kost een minuut of tien, die zou iedereen moeten kunnen opbrengen. Ik denk dat veel mensen afhaken als ze merk/framenummer etc moeten opgeven. Ik verwacht dat de meeste mensen (zeker wanneer ze een oudere/tweede handsfiets hebben) niet weten. De verwachting dat de fiets toch niet gevonden wordt, en dat deze niet (meer) verzekerd is zorgt er ook voor dat mensen afhaken.

Het sentiment dat de politie niets doet met aangifte, zorgt dat hun positie om fietsendiefstal aan te pakken slecht is, waardoor ze minder succesvol zullen zijn om de aangiften die ze wel krijgen tot een goed einde te brengen. Daarbij komt dat het probleem kleiner lijkt en dus minder prioriteit heeft.

Persoonlijk zie ik niet in hoe de politie dat kan draaien zonder hulp van de samenleving. De drempels mbt aangifte zijn weggenomen, informatie over welke fietsen gestolen zijn is openbaar beschikbaar en de veelplegers worden aangepakt waar mogelijk. Ik denk dat het realistisch is dat niet elke fietsendiefstal als individuele zaak wordt onderzocht. Dan moeten we als samenleving een veel grotere investering in de politie doen om dat haalbaar te maken.
</Off Topic>

O en waarom ben je boos dat de Amerikaanse federale politie een diefstallen van zo’n miljoen euro onderzoekt, terwijl de nederlandse politie je individuele fietsen/telefoondiefstal niet “serieus genoeg” neemt. Het is niet zo dat de FBI jouw gestolen fiets hier in Nederland komt opzoeken als ze hun tijd niet hadden geïnvesteerd in dit onderzoek…