Facebook-directeur Mark Zuckerberg zou van plan zijn om de berichtendiensten van de sociale media WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger samen te voegen.

De sociale media zouden als losse apps blijven bestaan, maar gebruikers zijn met de aanpassing in staat om van de ene naar de andere app berichten te sturen, meldt The New York Times op basis van vier anonieme ingewijden.

Op die manier moet het mogelijk worden dat een Facebook-gebruiker bijvoorbeeld een bericht kan sturen naar een WhatsApp-gebruiker zonder Facebook- of Instagram-account.

Messenger is onderdeel van Facebook, maar de berichtendienst is ook beschikbaar als losstaande app voor Android en iOS. Facebook kocht Instagram in 2012 en nam WhatsApp in 2014 over voor respectievelijk 1 miljard en 19 miljard dollar. 

De integratie van de berichtendiensten moet volgens bronnen van The New York Times aan het eind van 2019 of het begin van 2020 zijn afgerond.

De overkoepelende berichtendienst zou ondersteuning krijgen voor zogenoemde end-to-endencryptie. Dat is een vorm van versleuteling waarmee Facebook de berichten op zijn servers niet kan ontsleutelen, en de inhoud van berichten daardoor ook niet kan inzien. Momenteel ondersteunt alleen WhatsApp end-to-endencryptie.

Met de stap wil Facebook wil Facebook beter kunnen concurreren met andere berichtendiensten, zoals sms, iMessage van Apple en verschillende Google-apps, zeggen de bronnen van The New York Times.

https://www.nu.nl/apps/5705688/facebook-wil-chatdiensten-whatsapp-instagram-en-messenger-samenvoegen.html