Facebook maakt gebruik van de eigen apps om gebruikers te volgen waarvan het denkt dat die een bedreiging voor het eigen personeel of kantoren vormen. Het gaat dan om mensen die dreigementen tegen de sociale netwerksite hebben geuit. Ook voormalige medewerkers zouden op de lijst staan.

Dat laten verschillende voormalige medewerkers tegenover CNBC weten. Volgens de ex-medewerkers zoekt Facebook op het eigen platform naar dreigementen en in sommige gevallen maakt het gebruik van de eigen apps om de locatie van mensen te volgen waarvan het denkt dat die een dreiging vormen. Verdachte personen worden op een “be on lookout” of “BOLO” lijst geplaatst, die eenmaal per week wordt bijgewerkt. Op de lijst zouden honderden mensen staan vermeld, zonder dat die dit weten.

Facebook waarschuwt beveiligingsbeambten elke keer dat een nieuw persoon aan de BOLO-lijst wordt toegevoegd. Er wordt dan informatie over de persoon verstuurd, zoals naam, foto, algemene locatie en een korte omschrijving waarom die is toegevoegd. Het beveiligingsteam van Facebook had zelfs een grote monitor waarop de gezichten te zien waren van mensen die op de lijst stonden, zo blijkt uit een foto die CNBC te zien kreeg.

Volgens een ex-medewerker kunnen gebruikers voor een opmerking als “Fuck you, Mark” en “Fuck Facebook” op de lijst terechtkomen. Een andere voormalige medewerker laat weten dat er geen duidelijke standaarden zijn om te bepalen wanneer iemand aan de lijst moet worden toegevoegd en dat dit per zaak wordt bekeken. Facebook ontkent dit en stelt dat mensen alleen worden toegevoegd waarvan is vastgesteld dat het om een geldige dreiging gaat.

Naast gebruikers zouden ook medewerkers op de lijst worden geplaatst. Drie bronnen stellen tegenover CNBC dat bijna alle ontslagen Facebookmedewerkers als BOLO worden bestempeld. Facebook kan BOLO-gebruikers volgen via de locatiegegevens die via de Facebook-app worden verzameld, of het ip-adres van de gebruiker dat via de website wordt verzameld. Een ex-medewerker merkt op dat Facebook alleen BOLO-gebruikers volgt die het als serieuze dreiging ziet. Wanneer een dergelijke gebruiker in de buurt is wordt zijn locatie in de gaten gehouden en andere teams geïnformeerd.

Facebook laat in een reactie weten dat het standaard maatregelen toepast om dreigingen tegen het personeel en bedrijf te beoordelen. “We hebben strenge processen om de privacy van mensen te beschermen en voldoen aan alle privacywetten en algemene voorwaarden van Facebook. Suggesties die stellen dat ons beveiligingsteam grenzen heeft overtreden kloppen niet.”