Facebook heeft jarenlang in het geheim de historie van telefoongesprekken en sms-berichten van Android-gebruikers bijgehouden.
Dat blijkt uit documenten die woensdag zijn gepubliceerd en afkomstig zijn van het Britse softwarebedrijf Six4Three, dat een aanklacht tegen Facebook heeft ingediend. Uit de documenten blijkt onder meer dat het social mediaplatform manieren bedacht om data van Android-gebruikers te verzamelen zonder ze daarvan op de hoogte te stellen.

In 2015 wilde Facebook een update van de Android-app uitbrengen die gegevens moest verzamelen omtrent met wie gebruikers hadden gebeld en ge-sms’t. Deze informatie zou gebruikt worden om de functie ‘Mensen die je misschien kent’ te verbeteren. Alleen zouden gebruikers expliciet toestemming hebben moeten geven voor het verzamelen van die data. Facebook-leidinggevenden waren bang voor negatieve publiciteit en weerstand van Facebook-gebruikers, schrijft de New York Times.

Daarom bedacht Yul Kwon, het hoofd van het privacy-team bij Facebook, een workaround. Er werd besloten om te doen alsof er alleen toegang werd gevraagd tot de belhistorie. Daarvoor was namelijk geen nieuwe expliciete toestemming van gebruikers nodig. Zo werd de app geüpgraded, zonder extra goedkeuring en kon er veel meer data van Android-gebruikers worden verzameld.

In een reactie laat Facebook weten dat de gepubliceerde documenten selectief worden gepresenteerd en uit de context zijn gehaald.