Facebook-oprichter Mark Zuckerberg maakte donderdag in een bericht aan werknemers bekend dat twee belangrijke topmannen het bedrijf verlaten.

Uit het bericht van Zuckerberg valt op te maken dat Cox en Daniels uit zichzelf bij Facebook weggaan. Hun vertrek is opvallend, omdat het een paar dagen gebeurt nadat Zuckerberg een grote koerswijziging bij het bedrijf aankondigde.

Volgens Recode zien veel mensen Cox als de belangrijkste bestuurder van Facebook op Zuckerberg na. Hij was sinds 2005 werkzaam bij het bedrijf als een van de eerste software-ontwikkelaars. Cox speelde onder meer een grote rol bij de ontwikkeling van het nieuwsoverzicht.

In een bericht aan Facebook-werknemers schrijft Zuckerberg dat Cox al enkele jaren nadacht over vertrekken bij het bedrijf. In 2016 besloot Cox toch te blijven om aan sommige problemen bij Facebook te werken. De afgelopen jaren kwam Facebook echter nog meer onder vuur te liggen, onder meer vanwege het grote privacyschandaal met Cambridge Analytica. Daarbij belandden persoonlijke gegevens van 87 miljoen gebruikers op straat.

Cox schrijft in een afscheidsbericht de visie van Zuckerberg de afgelopen tien jaar te hebben gedeeld. “De geschiedenis van sociale media is nog niet geschreven, de effecten zijn merkbaar. Als makers moeten we dagelijks bezig zijn om de impact zo goed en positief mogelijk te maken voor gebruikers. Dat is onze grootste verantwoordelijkheid.”

WhatsApp-topman vertrekt ook

Naast Cox gaat ook WhatsApp-baas Chris Daniels weg. De topman werd de leider van de chatdienst, nadat de oorspronkelijke oprichters Jan Koum en Brian Acton opstapten wegens onenigheid met Zuckerberg.

Het is niet duidelijk waarom Daniels het bedrijf verlaat. Hij wordt opgevolgd door Will Cathcart, die verantwoordelijk was voor de reguliere Facebook-app. Cox maakt ruimte voor Fidji Simo, die eerder de leiding had over Facebooks video-, nieuws- en advertentieplatform.

Eerder deze maand maakte Zuckerberg bekend de focus van zijn sociale netwerken te verleggen van publieke berichten naar intieme communicatie in zijn chatapps. Als onderdeel daarvan wil Facebook de chatdiensten van Messenger, WhatsApp en Instagram samenvoegen.

https://www.nu.nl/internet/5791209/facebook-verliest-producthoofd-chris-cox-en-whatsapp-baas-chris-daniels.html