Facebook heeft kinderen en hun ouders jarenlang verleid om geld uit te geven aan spellen, blijkt uit documenten van een rechtszaak tegen het bedrijf.

Ontwikkelaars zouden door Facebook zijn aangespoord om geld buit te maken van kinderen die aankopen konden doen met een gekoppelde creditcard van hun ouders. Dat schrijft Reveal, dat 135 documenten van Facebook inzag. De informatie dateert uit de periode tussen 2010 en 2014.

In de rechtszaak wordt aangehaald hoe kinderen via games als Angry Birds, PetVille en Ninja Saga werden verleid om geld uit te geven. Deze manier zou zijn ingezet om de winsten te vergroten.

Facebook-werknemers wisten dat kinderen soms niet doorhadden dat zij geld uitgaven aan de spellen. Een team van medewerkers ontwikkelde een methode om onbedoelde uitgaven terug te dringen. Facebook wilde dat systeem niet implementeren.

Het bedrijf keurde aanvragen voor restitutie af. In een geval gaf een 15-jarige 6.500 dollar (bijna 5.737 euro) uit aan Facebook-games in twee weken. Intern noemde Facebook de kinderen ‘whales’. Dat woord komt uit de casinowereld om mensen die veel geld uitgeven te beschrijven.

Facebook komt de laatste jaren veelvuldig in het nieuws vanwege verschillende schandalen. Het bedrijf zegt hard te werken om privacymisbruik en de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

https://www.nu.nl/internet/5704773/facebook-verleidde-kinderen-tot-aankopen-in-games.html