Facebook en de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit staan vandaag en morgen in de Brusselse rechtbank tegen over elkaar. Aanleiding is de beslissing van een Belgische rechter vorig jaar dat de sociale netwerksite moet stoppen met het volgen van mensen die vanuit België internetten.

De zaak tegen Facebook was door de Gegevensbeschermingsautoriteit aangespannen. Het draaide om de technieken die Facebook gebruikt om mensen zowel met als zonder profiel op websites te volgen. De rechtbank van Brussel oordeelde dat Facebook de Belgische privacywet overtreedt. Zo worden internetgebruikers niet geïnformeerd over het feit dat Facebook informatie over hen verzamelt, om wat voor informatie het gaat, wat er met die informatie wordt gedaan en hoe lang die informatie wordt bewaard.

“Aangezien Facebooks social plug-ins en pixels op miljoenen websites aanwezig zijn, kan Facebook een groot onderdeel van eenieders surfgedrag in kaart brengen. Daarbij kan het ook gaan over websites van heel gevoelige aard, zoals over gezondheidsproblemen, seksuele geaardheid en politieke voorkeuren. Vervolgens gebruikt Facebook die informatie om je surfgedrag te profileren en gebruikt zij die profilering om je gerichte reclame te tonen, zoals reclame over producten en diensten van commerciële bedrijven, boodschappen van politieke partijen, enz.”, aldus de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Facebook tekende beroep aan tegen het vonnis. Tevens voerde Facebook in aanloop naar de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verschillende aanpassingen door. Volgens de de privacytoezichthouder respecteert Facebook nog steeds de Belgische en Europese privacywetgeving niet en schendt het de fundamentele rechten van miljoenen Belgen.

De Gegevensbeschermingsautoriteit merkt op dat de verplichtingen die vroeger in de Belgische Privacywet stonden door de AVG nog strenger zijn geworden. De Autoriteit zal het Hof van Beroep te Brussel dan ook vragen om het gerechtelijke vonnis van vorig jaar te bevestigen, ook naar de toekomst toe.

Facebook laat in een reactie tegenover Bloomberg weten dat het gebruikers via de in ontwikkeling zijnde Clear History-tool meer informatie en controle zal geven over de informatie die Facebook via ander websites over hen verzamelt. Via de tool moet het mogelijk worden om informatie van websites los te koppelen van het account. “We hebben ook verschillende veranderingen doorgevoerd om mensen te laten begrijpen hoe onze tools werken en de keuzes uit te leggen die ze hebben, onder andere via onze privacy-updates”, aldus de sociale netwerksite.