Facebook moet zich in de Verenigde Staten toch verantwoorden in de rechtszaal vanwege het volgen van mensen op andere websites. Het hof van beroep voor negen Amerikaanse staten heeft bepaald dat Facebook-gebruikers het bedrijf op basis van de wet van Californië kunnen aanklagen.

De Facebook-gebruikers beschuldigen het sociale medium ervan hen ook op andere websites te volgen door middel van vind-ik-leukknoppen. De informatie die het bedrijf op die manier over het surfgedrag verzamelt, wordt gebruikt om advertentieprofielen op te stellen.

De gebruikersprofielen leggen bloot wat iemand leuk vindt, niet leuk vindt, zijn interesses en gewoontes gedurende een aanzienlijke periode”, aldus rechter Sidney Thomas. “Dat zonder gebruikers de mogelijkheid te bieden om de ongevraagde verkenning van hun privéleven te beheersen of te voorkomen.”

Een woordvoerder van Facebook stelt dat de zaak ongegrond is en zegt dat het bedrijf zich zal blijven verdedigen.

Een rechter in Californië besloot in 2017 nog in het voordeel van Facebook. Hij stelde dat de aanklagers geen juridische basis hadden om zich te beroepen op financieel geleden schade. De vier Facebook-gebruikers vroegen het hof van beroep vervolgens in juni 2018 om de zaak opnieuw te bekijken, aldus Law360.

In januari maakte Facebook het voor Nederlandse gebruikers inzichtelijk welke informatie het bedrijf over surfgedrag op andere websites verzamelt.

Source