Facebook en Google domineren op de smartphones van Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert. Voor het onderzoek werden ruim 3800 eindgebruikers ondervraagd (pdf).

Uit het onderzoek blijkt dat het smartphonegebruik sterk is toegenomen. In 2014 bedroeg de gemiddelde browser- en apptijd op smartphones nog 29 uur per maand, dat is nu naar 61 uur gestegen. Deze stijging is volgens de SIDN bijna helemaal toe te schrijven aan een beperkt aantal apps waarvan intensiever gebruik wordt gemaakt. Het aantal websites dat via laptop, pc en tablet wordt bezocht daalt juist.

Van de 61 uur die gemiddeld op de smartphone wordt doorgebracht gaat 26 uur naar de websites en apps van Facebook en Google. “De dominantie van Google en Facebook is niet alleen een kwestie van gebruiksduur. Ook qua bereik vormen ze de absolute top: van de top 10-apps met het hoogste bereik op smartphones, zijn er 9 afkomstig van de 2 giganten”, zo laat het rapport weten. Alleen ING weet te voorkomen dat de top 10 volledig door Facebook en Google wordt gedomineerd. Het verschil met Facebooks Instagram, dat op de elfde plek staat, is echter klein.

Image