Bij een operatie van de Nederlandse en Spaanse politie zijn acht verdachten van drugshandel opgepakt die volgens Europol via zelfontwikkelde versleutelde chatapps met elkaar communiceerden. De Nederlandse politie deed invallen op locaties in Amsterdam, Papendrecht, Rotterdam en Utrecht, waarbij drie personen werden aangehouden.

De Spaanse politie hield vijf verdachten aan, waaronder de vermeende leider van het netwerk. Tijdens de operatie heeft de Spaanse politie zes ton cocaïne, juwelen, cash en twintig versleutelde telefoons in beslag genomen. Tevens stelt Europol dat de verdachten zelfontwikkelde “versleutelde mobiele applicaties” gebruikten om met elkaar te communiceren.

Individuen met een militaire achtergrond en ervaring in oorlogsmissies zouden de logistieke opzet van het criminele netwerk hebben ondersteund. Deze personen zouden ook betrokken zijn geweest bij het uitvoeren van countersurveillance. Verdere informatie over de zelfontwikkelde apps wordt niet door Europol gegeven.

De Guardia Civil meldt dat het om versleutelde chatapps gaat waarmee de bende niet alleen onderling communiceerde, maar ook met Zuid-Amerikaanse drugskartels. De apps zouden zijn ontwikkeld door de personen die voor de countersurveillance verantwoordelijk waren en over uitgebreide kennis van telecomapparatuur beschikten.

Source