De Europese Raad, die bestaat uit de 28 lidstaten, heeft woensdag ingestemd met de omstreden hervorming van het Europese auteursrecht. De aanpassingen bevatten onder meer het zogenoemde ‘uploadfilter’ en de ‘linktaks’.

Nederland, Finland, Italië, Luxemburg en Polen steunden de hervorming niet. Twee andere EU-landen waren afwezig. Het instemmen door de 21 overige lidstaten is genoeg voor een akkoord namens de Europese Raad.

Het ‘uploadfilter’ houdt in dat platformen waar gebruikers content kunnen uploaden, zoals YouTube en Instagram, verantwoordelijk worden gehouden voor schendingen van de auteursrechten.

Critici wijzen erop dat grote techbedrijven zoals Google een filter zullen toepassen om schadeclaims te voorkomen. Dit filter leidt volgens hen tot een beperking op de vrijheid van meningsuiting, omdat het ook rechtmatig geüpload materiaal zou kunnen tegenhouden.

De ‘linktaks’ betekent dat bedrijven zoals Google en Facebook uitgevers van media moeten betalen voor het vertonen van zogenoemde snippets: korte uittreksels van nieuwsartikelen die bijvoorbeeld bij Google News te vinden zijn.

Voordat de hervorming van het auteursrecht rond is, moet het nog definitief worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Dit gebeurt naar verwachting in maart of april.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5753304/europese-lidstaten-stemmen-in-met-uploadfilter-en-linktaks.html