Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) neemt de klacht van Spotify over de monopoliepositie van Apple serieus. Dat zei Vestager donderdag op een conferentie in Berlijn.

Spotify diende eerder deze week een klacht in bij de Europese Commissie tegen Apple, omdat de muziekstreamingdienst vindt dat Apple eerlijke concurrentie onmogelijk maakt.

Spotify moet 30 procent commissie betalen aan Apple over inkomsten die via de App Store gedaan worden. Hierdoor moet de streamingdienst zijn betaalde abonnement duurder maken om daaruit dezelfde inkomsten te krijgen. Spotify kan naar eigen zeggen onmogelijk concurreren met de muziekdienst Apple Music op die manier.

Vestager en haar team nemen de klacht van Spotify ‘zeer serieus’ en gaat goed kijken naar de positie van Apple als platformhouder. Het is volgens Vestager echter nog te vroeg om conclusies te trekken.

De Eurocommissaris deelde eerder al een boete van 4,34 miljard euro uit aan Google vanwege het misbruiken van zijn marktpositie. Dat is de hoogste boete die ooit door Brussel is uitgedeeld.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5790315/europese-commissie-gaat-klacht-over-apple-door-spotify-onderzoeken.html