In de eerste zes maanden van dit jaar hebben Europese banken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar minder incidenten gemeld waarbij criminelen via blackbox-aanvallen geld uit geldautomaten probeerden te stelen. Dat meldt European Association for Secure Transactions (EAST).

De cijfers waar EAST zich op baseert zijn afkomstig uit 21 EU-landen, waaronder ook Nederland. Naar schatting staan in deze landen 360.000 geldautomaten opgesteld. In de eerste helft van dit jaar ging het om 35 aanvallen met ATM-malware (3) en blackbox-aanvallen (32). Een jaar eerder werden in dezelfde periode nog 61 aanvallen waargenomen. Bij blackbox-aanvallen sluiten criminelen een extern apparaat aan op de geldautomaat en geven vervolgens instructies om de inhoud van de geldcassettes te kunnen legen.

Van de 35 aanvallen die in de eerste zes maanden werden gemeld was er slechts één succesvol. De schade door deze aanvallen daalde dan ook sterk. Wisten criminelen in de eerste helft van 2018 op deze manier nog 250.000 euro te stelen, bij het ene incident in dezelfde periode dit jaar ging het om minder dan duizend euro. “De daling van logische en malware-aanvallen is zeer goed nieuws en weerspiegelt het werk dat door industrie en de autoriteiten is gedaan om dergelijke aanvallen te voorkomen”, zegt EAST-directeur Lachlan Gunn.

Het aantal gevallen van betaalautomaat-gerelateerde fraude nam wel sterk toe van zo’n 6700 incidenten naar 10.700 incidenten. Ook de hoeveelheid geld die criminelen hierdoor wisten te stelen kende een sterke stijging van 107 miljoen euro naar 124 miljoen euro. Deze stijging wordt volgens EAST veroorzaakt door “transaction reversal fraude”. Hierbij wordt de geldautomaat op zo’n manier gemanipuleerd dat die denkt dat er bij een geldopname geen geld is opgenomen. Het uit de machine gehaalde bedrag wordt zodoende niet van de rekening afgeschreven.

Image

Source