De Europese Unie heeft de sancties verlengd die werden ingesteld tegen meerdere personen en entiteiten die voor de WannaCry- en NotPetya-malware, de verstoorde Russische cyberoperatie tegen de OPCW, Operation Cloud Hopper en de aanval tegen de Bondsdag verantwoordelijk worden gehouden. Van deze acht personen en vier entiteiten blijven de banktegoeden binnen de EU bevroren en mogen de verantwoordelijken de EU niet inreizen.

De sancties werden vorig jaar juli door de EU opgelegd. Het was voor het eerst dat de Europese Unie wegens cyberaanvallen met sancties kwam. De aanvallen met WannaCry en NotPetya zorgden voor grote schade in de EU. Bij Operation Cloud Hopper wisten aanvallers bij cloudproviders en managed serviceproviders in te breken en toegang tot hun klanten te krijgen. Zo kon er allerlei vertrouwelijke data worden buitgemaakt.

Vorig jaar oktober kwam de EU opnieuw met sancties tegen twee Russische inlichtingenofficieren en een eenheid van de Russische inlichtingendienst voor de aanval op de Duitse Bondsdag in april en mei 2015. De personen en entiteiten aan wie de sancties zijn opgelegd komen uit China, Noord-Korea en Rusland.

Source