Het Europees Parlement is akkoord gegaan met een standaard certificering voor de veiligheid van Internet of Things-apparaten en andere ict-producten, -diensten en -processen. De certificering, die in eerste instantie vrijwillig is, is onderdeel van de Europese cybersecuritywetgeving die door het Parlement werd aangenomen.

De wetgeving werd met 586 stemmen voor en 44 tegen aangenomen. Het moet voor de eerste EU-brede cybersecurity-certificering zorgen, zodat alle in de EU verkochte producten, processen en diensten aan cybersecurity-standaarden voldoen. De certificering voor it-apparatuur zal in eerste instantie vrijwillig zijn. In 2023 zal de Europese Commissie gaan bepalen of en welk deel verplicht gesteld moet worden.

Volgens Angelika Niebler, de Europarlementariër die de plannen door het Parlement loodste, moet de wetgeving twee problemen aanpakken. “Het eerst probleem is het groeiend aantal aanvallen op onze vitale infrastructuur. Het tweede probleem betreft het groeiend aantal IoT-apparaten en het wantrouwen van de gebruiker in de veiligheid en privacy van zijn apparaten.” De cybersecuritywetgeving moet nu door de Europese Raad worden goedgekeurd.