Europese onderhandelaars zijn het eens geworden over de linktaks en het zogeheten uploadfilter, waarbij techbedrijven als Google en Facebook aansprakelijk worden voor materiaal dat gebruikers delen.
Onderhandelaars van verschillende Europese landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie kwamen woensdag tot een gezamenlijke wettekst over de hervorming van het auteursrecht, meldt de Europese Commissie in een persbericht.
Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) schreef over de overeenkomst in een tweet. “Europeanen krijgen eindelijk moderne regels over het auteursrecht die aansluiten bij deze digitale tijd. Het biedt voordelen voor iedereen: gegarandeerde rechten voor gebruikers, een eerlijke vergoeding voor makers en duidelijkheid van de regels voor platformen.”
Het hervormde Europese auteursrecht wordt besproken in artikel 11 en 13. Het eerstgenoemde wordt vaak linktaks genoemd. Daarbij mogen uitgevers van nieuwssites bepalen wie naar hen mag linken. Zij kunnen dan geld vragen voor die link.
Artikel 13 gaat over de verantwoordelijkheid over het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Die zou bij uitbaters van sociale media en websites komen te liggen. Grote techbedrijven zijn bang dat dit tot een uploadfilter leidt. Zij moeten mogelijk eerst uploads van gebruikers controleren op auteursrechtelijk beschermd materiaal voordat ze worden geplaatst, om hoge boetes te voorkomen.
‘Afronding slechts formaliteit’
Tegenstanders van de nieuwe wetgeving vrezen dat het filter ook eigen materiaal van gebruikers tegenhouden. Kleinere bedrijven zouden het eveneens lastig krijgen, als zij niet de mogelijkheid hebben om een groot filter op te bouwen.
De herziening van de Europese auteurswet is nog niet helemaal rond. De lidstaten van de Europese Raad moeten nog stemmen. Ook het Europees Parlement moet zijn goedkeuring nog geven. Naar verwachting is dat slechts een formaliteit.
https://www.nu.nl/internet/5741673/eu-bereikt-akkoord-over-omstreden-uploadfilter-en-linktaks.html