Onderzoekers die kwetsbaarheden in vrije en opensourcesoftware ontdekken en rapporteren krijgen vanaf januari een beloning van de Europese Unie. De beloningen zijn onderdeel van het Free and Open Source Software Audit (FOSSA) project van de Europese Commissie dat in 2014 werd gestart en als doel heeft om de veiligheid van het internet te verbeteren.

In 2015 en 2016 maakte het project een overzicht van vrije en opensourcesoftware die binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement wordt gebruikt. Tevens werd tijdens deze startfase met geld van de EU een audit van Apache en KeePass uitgevoerd. Vorig jaar volgde het eerste ‘bug bounty’ programma van FOSSA, dat onderzoekers beloonde voor het melden van kwetsbaarheden in VLC Media Player.

Het beloningsprogramma is nu verder uitgebreid, zo meldt Europarlementariër Julia Reda. Vanaf januari worden ook kwetsbaarheden in andere softwareprojecten beloond. Het gaat onder andere om Filezilla, Notepad++, PuTTY, KeePass, 7-Zip, Drupal en Apache Tomcat. In totaal is er 851.000 euro beschikbaar voor het belonen van onderzoekers, waarbij het meeste geld beschikbaar is voor PuTTY, een populaire ssh-client.

Image