Anti-virusbedrijf ESET is niet blij met nieuw beleid van Google voor het gebruik van sms-permissies binnen Android-apps, aangezien dit conflicteert met de apps van de virusbestrijder. Het nieuwe beleid stelt dat alleen de standaard sms-app sms-berichten mag lezen, schrijven en versturen.

Verschillende apps van ESET vragen gebruikers permissie om sms-berichten te mogen lezen en versturen, bijvoorbeeld om malafide apps te detecteren die toegang tot sms-berichten willen hebben. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om bankmalware die sms-codes probeert te onderscheppen.

Daarnaast maken ook de apps voor ouderlijk toezicht gebruik van deze functie. Volgens ESET heeft een kleine 30 procent van de gebruikers van deze apps de functie ingesteld om via het versturen van een sms de locatie van het kind op te vragen. De app stuurt vervolgens een sms-bericht terug met de coördinaten.

Verder maakt ook de anti-diefstalfeature van de ESET-apps gebruik van de sms-permissie. Zo kunnen gebruikers door het versturen van een sms-bericht hun toestel vergrendelen, lokaliseren of wissen wanneer het is gestolen of verloren. ESET heeft Google nog gevraagd om een uitzondering te maken, maar dat verzoek werd niet gehonoreerd. ESET heeft Google nu nogmaals opgeroepen om het beleid te herzien voordat het in januari van kracht wordt.