Eigenaren van smart speakers zoals de Amazon Echo en Google Home berusten in het privacyverlies dat met het gebruik van de apparaten samenhangt, wat aantoont dat er een gestage privacy-erosie plaatsvindt, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Michigan op basis van eigen onderzoek.

Voor het onderzoek werden 17 eigenaren van smart speakers en 17 mensen zonder geïnterviewd. De mensen zonder smart speaker geven als reden voor het niet hebben van een dergelijk apparaat dat ze het nut er niet van inzien of de aanbieders van de apparaten niet vertrouwen. Eigenaren hebben veel minder privacyzorgen en ruilen hun privacy in voor gemak. Daarbij zagen de onderzoekers verschillende niveaus van berusting in het privacyverlies (pdf).

“We ontdekten dat mensen berusten in het opgeven van hun privacy, en ze rationaliseren de keuze door te zeggen dat het maar een beetje meer data is dat Google of Amazon over ze krijgen”, zegt onderzoeker Florian Schaub. “Dit baart mij zorgen. Het laat een gevaarlijke en oprukkende erosie van privacy en privacybeschermingen zien. Deze technologieën brokkelen langzaam de privacyverwachtingen af die mensen hebben.”

Deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd of ze bekend waren met de privacymaatregelen die de speakers bieden. Zo wisten sommige gebruikers dat er een app was waarmee opgenomen informatie kan worden verwijderd. Een deel van de eigenaren gebruikte deze functie juist om opnamen terug te luisteren, bijvoorbeeld van kinderen of de babysitter.

Veel gebruikers wisten dat de apparaten over een mute-knop beschikken, maar sommigen dachten dat hiermee de speaker op stil kon worden gezet, niet de microfoon. Anderen die met de feature bekend waren vonden het niet praktisch om een knop in te drukken om een smart speaker te dempen.

De onderzoekers adviseren gezinnen die beslissen om een smart speaker aan te schaffen om hier binnen het gezin over te praten en de beschikbare privacyfeatures te gebruiken. “Wanneer je een smart speaker in je woning of kantoor plaatst moet je beseffen dat je een apparaat met een live microfoon introduceert in waarschijnlijk je meest intieme ruimte”, merkt Schaub op.