De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft negen grote techbedrijven, waaronder Apple, Facebook, Google en Microsoft, gevraagd om maatregelen te nemen die de privacy en security van gebruikers moeten verbeteren. Via de “Fix It Already!” campagne vraagt de EFF om aandacht voor negen problemen in de diensten van de techbedrijven.

Zo wil de burgerrechtenbeweging dat Apple-gebruikers de mogelijkheid krijgen om hun iCloudback-ups te versleutelen. In het geval van Google moeten Androidgebruikers de netwerkpermissies voor apps kunnen blokkeren en intrekken. Dit moet voorkomen dat apps “naar huis” kunnen bellen en allerlei informatie over de gebruiker terugsturen.

“Gebruikers moeten de controle hebben en een duidelijke grens kunnen stellen aan wat er met hun data wordt gedaan. Informatie die voor één doel wordt verzameld moet niet stiekem opnieuw worden gebruikt. Een businessmodel van gerichte advertenties is geen excuus om je creepy te gedragen”, aldus Eva Galperin van de EFF. “Miljoenen mensen vertrouwen op Facebook en Google, wat het nog belangrijker voor hen maakt om klanten en hun data met respect te behandelen.”

In het geval van Facebook wil de EFF dat het telefoonnummer dat gebruikers voor tweefactorauthenticatie opgeven niet voor advertentiedoeleinden wordt gebruikt. Verder is Twitter verzocht om privéberichten end-to-end te versleutelen en moet WhatsApp gebruikers om toestemming vragen voordat ze aan een groep worden toegevoegd. Als het aan de burgerrechtenbeweging ligt krijgen Windows 10-gebruikers de optie om de sleutels voor hun schijfversleuteling zelf te houden in plaats van die met Microsoft te delen.