Duizenden domoticasystemen voor woning- en gebouwautomatisering zijn voor iedereen toegankelijk omdat ze geen authenticatie vereisen én op internet zijn aangesloten. Dat meldt it-bedrijf Computest op basis van eigen onderzoek. Een onderzoeker van het bedrijf vond op internet ruim 17.000 op de KNX-standaard gebaseerde domoticasystemen, waarvan ruim 1300 in Nederland.

De KNX-standaard wordt binnen kantoren en woningen gebruikt voor onder andere het beheren van de verlichting, zonwering, verwarming, ventilatie, airconditioning, beveiliging, persoonlijke alarmering en energiebeheer. De standaard bevat geen authenticatie. Als installateurs deze systemen zonder aanvullende maatregelen op het internet aansluiten, bijvoorbeeld om die op afstand te kunnen configureren, zijn ze vervolgens voor iedereen toegankelijk.

“Als er gebruikgemaakt wordt van een standaard, gaat men er doorgaans vanuit dat het met de security ook wel goed zit”, zegt hacker Daan Keuper. “Het ontbreken van authenticatie in de KNX-systemen laat zien dat dit een gevaarlijke aanname is.” Gebouweigenaren en installateurs wordt dan ook aangeraden om deze systemen niet aan het internet te hangen als het niet nodig is.