Vorige maand zijn gegevens van duizenden particuliere beveiligingscamera’s toegevoegd aan een database van de politie. Het gaat om de database “Camera in Beeld“, die informatie over beveiligingscamera’s in Nederland bevat.
De database geeft politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken.

Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. In januari was er een campagne die burgers opriep om hun bewakingscamera in de database te registreren. “Na 12 dagen stond de teller op bijna 4000 nieuw aangemelde beveiligingscamera’s”, zo laat de politie vandaag weten. De meeste nieuwe camera’s, een kleine 700, werden in Oost-Nederland aangemeld. Het totaal aantal geregistreerde camera’s is inmiddels de 200.000 gepasseerd.

“Als we denken dat uw beelden kunnen helpen in het onderzoek, dan nemen we contact met u op om te vragen of we de beelden mogen bekijken. We kunnen de beelden dus alleen zien als u ze aan ons geeft”, aldus de politie. Op de website van Camera in Beeld wordt gesteld dat een politiefunctionaris dergelijke beelden zal vorderen. Wanneer nodig zal de politie de beelden komen ophalen.

Burgers kunnen niet alleen hun werkende camera’s aanmelden. Ook de locatie van dummycamera’s wordt gevraagd. “We weten dan dat er geen beelden beschikbaar zijn”, merkt de politie op.