De Duitse minister van Justitie Katarina Barley heeft Facebookgebruikers geadviseerd een nieuw wachtwoord in te stellen nadat gisteren bekend werd dat de sociale netwerksite jarenlang de wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers in plaintext heeft opgeslagen.

Barley noemde de fout van Facebook “beangstigend onprofessioneel gedrag” en stelde dat er weer sprake was van een probleem in de systemen van de sociale netwerksite. “Mijn ervaring is dat Facebook alleen verantwoordelijkheid neemt als het bedrijf daartoe wordt gedwongen”, liet de justitieminister verder weten. Konstantin von Notz van de Groenen stelde dat de berichtgeving naadloos past in het beeld van een bedrijf dat de eigen belangen voor de bescherming van gebruikers plaatst, zo meldt Die Welt.

Facebook verklaarde gisteren dat het honderden miljoenen gebruikers voor het datalek gaat waarschuwen, maar niet van plan is om de wachtwoorden van getroffen gebruikers te resetten. De sociale netwerksite ziet hier geen aanleiding toe omdat er geen bewijzen zouden zijn gevonden dat medewerkers misbruik van de wachtwoorden hebben gemaakt of hier op ongepaste wijze toegang toe hebben gekregen.