De Duitse overheid is akkoord gegaan met een wetsvoorstel waardoor Duitse inlichtingendiensten heimelijk de apparaten van verdachten mogen binnendringen en via een “Staatstrojaner” versleutelde communicatie mogen onderscheppen en afluisteren. Op deze manier moet er ook toegang kunnen worden verkregen tot end-to-end versleutelde chatberichten.

Providers kunnen daarnaast worden verplicht om bij het installeren van de malware te helpen. Dat melden onder andere Netzpolitik, MDR en Die Welt . Volgens voorstanders van het wetsvoorstel komen binnenlandse inlichtingendiensten zo weer terug op het niveau van voor de uitvinding van het internet en mobiele communicatie, toen het voldoende was om vaste telefoonlijnen af te luisteren.

Er zijn echter ook tegenstanders van de wet. “Het feit dat de inlichtingendiensten nu ook gebruik mogen maken van de Staatstrojaner staat gelijk aan de uitverkoop van onze burgerrechten”, zegt Stephan Thomae van de liberale FPD. Volgens de Duitse minister van Justitie Lambrecht moeten inlichtingendiensten op het internet dezelfde mogelijkheden hebben waarover ze ook in de analoge wereld beschikken.

Source