De oprichter van zoekmachine DuckDuckGo heeft afgelopen dinsdag een getuigenis gegeven voor een commissie van de Amerikaanse Senaat. Daarin liet Gabriel Weinberg weten dat online privacy net zo eenvoudig hoort te zijn als het dicht doen van een luxaflex en dat het mogelijk is om geld met contextuele advertenties te verdienen in plaats van gepersonaliseerde advertenties.

Weinberg was uitgenodigd voor een hoorzitting over de Europese privacywetgeving GDPR, de Californische privacywetgeving CCPA en de gevolgen voor concurrentie en innovatie. DuckDuckGo is een zoekmachine die gebruikers niet volgt, geen gebruikersprofielen aanmaakt, geen ip-adressen opslaat en geen gebruikersgegevens logt. Inkomsten genereert DuckDuckGo via contextuele advertenties.

Wanneer iemand op “auto’s” zoekt krijgt hij advertenties over auto’s te zien. Sinds 2014 is DuckDuckGo via dergelijke advertenties winstgevend, aldus Weinberg. Privacywetgeving is volgens hem dan ook niet tegen advertenties op zich gericht. Het gaat alleen om de manier van adverteren, waarbij sommige partijen gebruikers over het gehele web volgen om gerichte advertenties te tonen.

Volgens Weinberg is privacy daarnaast goed voor bedrijven en kan privacywetgeving voor meer concurrentie en innovatie zorgen. Om innovatie en concurrentie mogelijk te maken moeten de huidige datamonopolies eerst worden doorbroken, ging de DuckDuckGo-oprichter verder. Hiervoor deed hij verschillende suggesties, zoals het bieden van een opt-out-mechanisme voor online tracking, niet toestaan dat monopolieplatforms data van verschillende onderdelen combineren en het blokkeren van overnames die bestaande datamonopolies versterken.

Afsluitend vertelde Weinberg dat DuckDuckGo in sterke privacywetgeving gelooft. “Het internet zou niet zo eng moeten aanvoelen. En het krijgen van de privacy die je verdient zou net zo eenvoudig moeten zijn als het dicht doen van een luxaflex.” Gisteren werd bekend dat Google DuckDuckGo aan Chrome heeft toegevoegd, zodat gebruikers nu ook deze zoekmachine als standaard kunnen instellen.

Image