De Amerikaanse douane en grensbescherming heeft meer dan 700.000 dollar betaald voor licenties en ondersteuning van het versleutelde communicatieplatform Wickr. Dat meldt Vice Magazine op basis van openbare aanbestedingsdocumenten en een verklaring van een woordvoerder. Het is het eerste openbare contract tussen Wickr en de Amerikaanse Justitie.

Wickr biedt een end-to-end versleutelde chatapp voor eindgebruikers, maar heeft ook verschillende zakelijke oplossingen. Het gaat om Wickr Pro, Wickr Enterprise en Wickr RAM. Dit zijn zogeheten “collaboration” platforms waarmee organisaties en bedrijven op veilige wijze kunnen communiceren. Zo is Wickr RAM specifiek bedoeld voor gevoelige militaire communicatie. Welk product van Wickr de Amerikaanse douane en grensbescherming gebruikt is onbekend.

Een woordvoerder van de Customs and Border Protection bevestigt dat het een contract met het bedrijf heeft gesloten, maar geeft geen verdere informatie. Amerikaanse opsporingsdiensten zoals de FBI en de minister van Justitie haalden de afgelopen jaren geregeld uit naar end-to-end versleutelde diensten die de opsporing van criminelen zouden bemoeilijken. Naast de Amerikaanse Justitie blijkt uit openbare contracten dat ook de Amerikaanse luchtmacht en landmacht van Wickr gebruikmaken.

Source