De Amerikaanse dna-testdienst FamilyTreeDNA heeft via een nieuwe advertentie het publiek gevraagd om dna te delen zodat het de FBI kan helpen bij het oplossen van misdrijven. Via diensten zoals FamilyTreeDNA kunnen gebruikers van over de hele wereld hun dna opsturen, waarna stambomen en verwantschappen inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

Vorige maand kondigde de dna-testdienst aan dat het met de FBI ging samenwerken om verdachten te vinden en overleden personen te identificeren. Net als andere gebruikers kan de FBI een dna-bestand van iemand uploaden en zo familieleden met overlappend dna vinden. Agenten krijgen toegang tot dezelfde verzameling van genealogisch materiaal als andere gebruikers.

Daarnaast zal FamilyTreeDNA dataprofielen voor de FBI gaan maken gebaseerd op dna-materiaal dat de opsporingsdienst aanlevert. Deze dataprofielen zijn vervolgens bij allerlei dna-sites te gebruiken. Alleen met een gerechtelijk bevel kan er meer informatie worden ingezien dan via de website van FamilyTreeDNA zichtbaar is, aldus de dna-testdienst. Vorige week werd echter bekend dat de FBI al voor de aangekondigde samenwerking gebruik van FamilyTreeDNA maakte.

Hoewel FamilyTreeDNA oorspronkelijk is bedoeld voor stamboom- en verwantschapsonderzoeken speelt het bedrijf nu ook in op het forensische aspect. Via een nieuwe televisieadvertentie, waarin een vader is te zien wiens dochter in 2002 werd ontvoerd, worden mensen opgeroepen om hun dna-test die ze bij andere dna-testdiensten hebben uitgevoerd met FamilyTreeDNA te delen. Dat meldt MIT Technology Review.

Het gaat in dit geval om het dna-databestand dat naar FamilyTreeDNA kan worden geüpload. Vervolgens kunnen opsporingsdiensten hier gebruik van maken. “De genealogische gemeenschap heeft de mogelijkheid om het oplossen van misdrijven te crowdsourcen”, zegt Bennett Greenspan, oprichter van de dna-testdienst. De FBI wist vorig jaar via GEDmatch, een website voor het uploaden van dna-testresultaten, de “Golden State Killer” op te sporen.

Image