Defensie maakt geen gebruik van een internetprotocol om e-mail te beveiligen. De berichten worden daardoor onversleuteld verstuurd, waardoor ze zijn in te zien door onderscheppers.

Interne medewerkers van Defensie waarschuwen voor het risico dat het e-mailverkeer daardoor relatief eenvoudig kan worden ingezien door andere overheden, schrijft RTL Nieuws.

De directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) zegt dat het ontbreken van het protocol geen risico vormt, omdat Defensie-personeel getraind wordt om geen gevoelige informatie per e-mail te sturen.

E-mailverkeer binnen Defensie en met andere ministeries verloopt bovendien niet via het internet, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Op welke manier het e-mailverkeer wel exact verloopt, is niet duidelijk.

Anonieme soldaten zeggen tegen de nieuwszender dat de massale onbeveiligde communicatie per e-mail wel degelijk een risico vormt.

Defensie zegt tegen RTL Nieuws dat de ontbrekende beveiliging in 2019 wordt ingevoerd. Dat is vanaf het einde van dat jaar verplicht voor alle overheidsorganisaties.

https://www.nu.nl/internet/5654165/defensie-e-mail-kan-afgeluisterd-worden-door-ontbreken-basisbeveiliging.html