Een besmetting door ransomware bij een chirurgische praktijk in de Verenigde Staten heeft 400.000 patiënten geraakt. Het gaat om het grootste datalek in de Amerikaanse gezondheidszorg dat dit jaar bij de overheid is gemeld, zo blijkt uit een overzicht op de website van het ministerie van Volksgezondheid.

Veel details over het datalek bij Columbia Surgical Specialists zijn niet bekend. Zo meldt de Breach Portal van het ministerie van Volksgezondheid dat patiëntgegevens op een netwerkserver stonden, maar verdere informatie ontbreekt. De zorgverlener heeft geen waarschuwing op de eigen website geplaatst of hierover een persbericht verstuurd.

Tegenover de Information Security Media Group verklaart een it-manager van het bedrijf dat het om een ransomware-aanval ging die op 7 januari plaatsvond. Er werd vervolgens een securitybedrijf ingeschakeld dat erin slaagde om de systemen en data te herstellen zonder het gevraagde losgeld te betalen. De zorgverlener zou nog steeds onderzoeken hoe het alle getroffen patiënten kan waarschuwen. Om wat voor ransomware het ging en hoe de infectie zich kon voordoen laat de it-manager niet weten.