Beeld: Imagem
Met remote sensing en door slimme dingen doen met deze data (helemaal niet zo ingewikkeld), kunnen we er samen voor zorgen dat uitdagingen als droogte, stedelijke temperatuur en wateroverlast opeens kansen worden. Nieuwsgierig geworden? Kom dan op 13 oktober naar Make Geospatial Matter.
Zon als databron
Maar laten we eerst eens beginnen met data. Terug naar die 150 miljoen kilometer, de titel van deze blog. Dat is namelijk ongeveer de afstand van de aarde tot de zon. Die zon levert ons al jarenlang gigantisch veel data op. Data die, wanneer we deze combineren met ander data, ons kan helpen om de uitdagingen om te zetten naar kansen. Hoe? Heel eenvoudig, het gaat om zonlicht.
Als eerste, de zon zorgt voor warmte en licht op de aarde, dat gebeurt door het zonlicht, oftewel zonnestraling. Zonnestraling is het vermogen per oppervlakte-eenheid dat van de zon wordt ontvangen in de vorm van elektromagnetische straling. Deze zonnestraling wordt gemeten in watt per vierkante meter (W/m2) in SI-eenheden.
Kortom de zon geeft energie. En die energie wordt omgezet in warmte, doordat het zonlicht op een object valt. Of het zonlicht kan gebruikt worden om energie, elektriciteit, op te wekken met zonnepanelen.
Waar halen we de data vandaan?
Nu willen we natuurlijk graag weten hoeveel energie de zon kan opwekken, daar hebben we een handige operator voor in ERDAS IMAGINE: Analyze Radiance.
Aan de hand van het tijdstip en de datum, levert de operator output in stralingseenheden (Watt per vierkante meter) voor elke hoogtepixel met behulp van de lokale helling en aspect (de positionering van een gebouw of andere structuur in een bepaalde richting).
Zijn we er dan? Nee, we hebben namelijk nog iets meer data nodig. Namelijk, waar kan die energie opgewekt worden? Dat willen we graag op de daken van huizen doen. Daar worden de zonnepanelen immers geïnstalleerd. Die locatie kunnen we uit de BGT halen. En de vorm van het dak dan? Helling en aspect? Die halen we uit de AHN. Nu we toch bezig zijn, pakken we gelijk ook een Landsat 8 beeld erbij, daar kunnen we de temperatuur uit halen. Ook niet geheel onbelangrijk.
Het mooie van deze data is dat het allen open data is, voor iedereen toegankelijk en te gebruiken.
- De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een digitale kaart van Nederland waarop gebouwen, wegen, waterlopen, terreinen en spoorlijnen eenduidig zijn vastgelegd. De kaart is op 20 centimeter nauwkeurig en bevat veel details, zoals je die in de werkelijkheid ook ziet. Denk aan bomen, wegen en gebouwen. Kortom: de inrichting van de fysieke omgeving. Bron: Digitale Overheid.
- Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is de digitale hoogtekaart voor heel Nederland. Bron: AHN.
- Landsat 8 is een aardobservatie satelliet die sinds 2013 data van de aarde verzamelt waaronder de temperatuur. Bron: USGS.
Met deze data kunnen we namelijk niet alleen zonne-energie bepalen. Slimme dingen voor groene daken, dat kunnen we ook met deze dataset doen. Of waar het regenwater naar toe stroomt.
Zonnepanelen en groene daken
Kortom de locatie, vorm, warmte en zonne-energie zijn alle data die we nodig hebben om te bepalen waar en hoe efficiënt zonnepanelen geplaatst kunnen worden op daken. Ook de geschiktheid voor groene daken, bijvoorbeeld een schaduw groendak, daktuin of juist gecombineerd met zonnepanelen, kan we op basis van deze data bepalen. Maar ook regenwater, waar stroomt het heen en kan ik het ‘bewaren’.
Dat begon allemaal met data die van 150 miljoen kilometer bij ons vandaan komt en een slimme operator. Hoe dat werkt met zo’n slimme operator, dat vertel ik je in het volgende blog ‘Slimme dingen doen met data (van 150 miljoen kilometer weg)’.
Harald Gortz
Harald is Business Consultant bij IMAGEM. Hij schakelt tussen business, commercie en de techniek en is inhoudelijk bezig met de klant. Hij werkt samen met de ontwikkelaar aan oplossingen voor de openbare orde en veiligheidsmarkt, onderwijsinstellingen of voor digital twins.Kom naar Geospatial matter
Nieuwsgierig geworden? Kom op donderdag 13 oktober naar ons evenement Make Geospatial Matter. Gratis inschrijven kan hier.