D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de verkoop van spionagesoftware aan strengere regels wordt onderworpen. “Wat mij betreft moet de handel in spionagesoftware keihard worden aangepakt en zeker beter worden gecontroleerd.”

Het grootste gevaar van spionagesoftware is dat het ingezet kan worden door dictatoriale landen om dissidenten, bloggers en mensenrechtenactivisten te traceren en af te luisteren, schrijft Schaake.

Bedrijven die spionagesoftware maken en dat verkopen aan dictatoriale landen, zijn zelf schuldig aan het schenden van mensenrechten, vindt de Europarlementariër. Volgens ethisch hacker Ricky Gevers bestaat er een levendige handel in de verkoop van software aan bedrijven die spionagesoftware ontwikkelen.
Daarom probeert Schaake in Europees verband te komen tot de modernisering van de regelgeving om ervoor te zorgen dat spionagetechnologie wordt getoetst aan de mogelijke schending van mensenrechten voordat het wordt uitgevoerd.

Marietje Schaake reageerde maandag in een tv-uitzending op het nieuws dat het Israëlische bedrijf NSO Group software heeft geleverd waarmee gesprekken van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi konden worden afgeluisterd.