De Consumentbond waarschuwt internetgebruikers voor malafide webshops die in aanloop naar de feestdagen actief zijn. Volgens de organisatie zijn de ‘december-nepshops’ lastiger te herkennen dan andere nepshops. “Vaak zijn ze voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDeal-betaalmogelijkheid en een keurmerk”, aldus de Consumentenbond, die verder stelt dat er soms via flyers voor de nepshops wordt geadverteerd.

Internetgebruikers wordt geadviseerd om te kijken hoe lang de website bestaat, wat recensies over de webshop zeggen, verkopersgegevens bij de politie te controleren en op het aanbod van de shop te letten. Verder laat de Consumentenbond weten dat een KvK-nummer geen 100 procent garantie voor een bonafide webwinkel is. Daarnaast komt het voor dat criminelen keurmerklogo’s misbruiken.

Vorige week opende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in Amsterdam nog een fysieke “Nepshop” om mensen te waarschuwen voor koopfraude op social media. Volgens de Cybersecuritymonitor 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd vorig jaar 3,9 procent van de 15-plussers opgelicht bij het online shoppen.