De Consumentenbond heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht ingediend tegen Google. Volgens de bond ”ontfutselt” het bedrijf gebruikers van Android-smartphones de toestemming om hun locatie te gebruiken, iets dat in strijd is met de wet.

De klacht maakt onderdeel uit van een gezamenlijke actie met andere consumentenorganisaties, zoals de Europese koepelorganisatie BEUC en de Noorse, de Zweedse en de Tsjechische consumentenbonden.

Volgens een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie stuur Google gebruikers richting het inschakelen van locatiegeschiedenis Google krijgt daardoor informatie over waar iemand zich bevindt, terwijl daar volgens de bonden geen ondubbelzinnige toestemming voor is gegeven.

“Locatiegeschiedenis is standaard uitgeschakeld”, verklaart Google in een reactie. “Bovendien kunnen gebruikers gedeelde locatiegegevens op elk moment bewerken, verwijderen of de functie pauzeren.”

‘Gebruikers niet op de hoogte dat functie aanstaat’

Uit onderzoek van de Consumentenbond zou blijken dat bij 54 procent van de Android-gebruikers de functie ‘web&app activiteit’ ingeschakeld is. Deze wordt gebruikt om de locatiegeschiedenis bij te houden. Het merendeel van deze gebruikers zou niet weten dat deze optie was geactiveerd.

De Autoriteit Persoonsgegevens is de Nederlands waakhond die zich bezighoudt met privacy. Sinds dit jaar kan de organisatie boetes uitdelen bij bepaalde vormen van privacyschending door de nieuwe Europese privacywet.

https://www.nu.nl/internet/5596103/consumentenbond-dient-klacht-in-google-wegens-volgen-android-gebruikers.html