Chrome OS, het besturingssysteem van Google dat voornamelijk voor goedkopere laptops wordt gebruikt, gaat de usb-poorten blokkeren wanneer het scherm is vergrendeld. Google heeft hiervoor een nieuwe feature ontwikkeld genaamd USBGuard.

Dit moet gebruikers tegen verschillende soorten aanvallen beschermen waarbij wordt geprobeerd om via fysieke toegang tot de usb-poort gegevens te stelen of het apparaat over te nemen. Onderzoekers hebben in het verleden verschillende aanvallen via de usb-poort aangetoond, zoals BadUSB. Ook zijn er usb-apparaten beschikbaar, zoals de Rubber Ducky, om via de usb-poort gegevens van een systeem te stelen. Een aantal maanden geleden introduceerde Apple nog een nieuwe feature voor iOS genaamd USB Restricted Mode, die de Lightning-poort uitschakelt wanneer het langer dan een uur geleden is sinds het toestel is ontgrendeld of op een computer of andere accessoire is aangesloten.

Gebruikers van Chrome OS krijgen waarschijnlijk wel een optie om vertrouwde usb-apparaten te whitelisten, zodat die ook nog steeds bij een vergrendeld scherm zijn te gebruiken. Daarnaast zouden al aangesloten usb-apparaten blijven werken, zo laat de website Chrome Story weten op basis van een nieuwe toevoeging aan de Chrome OS-code. Gebruikers van een testversie van Chrome OS kunnen USBGuard inschakelen door in de adresbalk “chrome://flags/#enable-usbguard” uit te voeren.

Chrome OS is vooral binnen Amerikaanse onderwijsinstellingen erg populair, maar wint ook in de rest van de wereld terrein, zo blijkt uit cijfers van Futuresource.

Image