Chrome-gebruikers zijn het doelwit van een nieuwe online scam die de processor 100 procent belast en niet via de gebruikersinterface van de browser is te sluiten. Het gaat om een zogeheten “browserlock” waarbij een kwaadaardige webpagina ervoor zorgt dat de browser niet meer reageert.

De webpagina laat vervolgens weten dat de computer mogelijk door schadelijke virussen besmet is en er mogelijk belangrijke gegevens zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en lokale bestanden zijn gestolen. Vervolgens wordt opgeroepen om het opgegeven telefoonnummer te bellen. Dit is het nummer van helpdeskfraudeurs die het slachtoffer proberen te laten betalen voor het oplossen van niet bestaande computerproblemen. Ook komt het voor dat helpdeskfraudeurs toegang tot de computer van het slachtoffer proberen te verkrijgen en zelf geld van de bankrekening stelen.

De nu ontdekte scam maakt gebruik van een bug in Google, zo laat onderzoeker Jerome Segura van anti-malwarebedrijf Malwarebytes weten. Deze bug zorgt ervoor dat de browser via een JavaScript-loop vastloopt en de computer nog nauwelijks te gebruiken is. Gebruikers kunnen op dit moment alleen nog via Taakbeheer de browser sluiten. Het probleem is echter dat zodra gebruikers Chrome weer starten, de scampagina weer wordt geopend en de browser weer vastloopt.

Dit kan worden voorkomen door Chrome geen eerder geopende pagina’s te laten openen. Wanneer de scampagina met Firefox wordt geopend kunnen gebruikers de tab in kwestie wel gewoon sluiten, zo meldt Bleeping Computer. Wanneer Google de betreffende Chrome-bug zal verhelpen is nog niet bekend. Chrome-gebruikers kunnen bijvoorbeeld via malafide advertenties op de scampagina terechtkomen.

Image