In China groeit het aantal bedrijven dat steun biedt aan Huawei, nadat de financieel directeur in Canada werd opgepakt. De organisaties willen werknemers van apparatuur van Huawei voorzien.

Veel Chinese bedrijven zouden werknemers korting hebben beloofd als ze telefoons van Huawei kopen, schrijft Nikkei. De meeste bedrijven zouden 10 tot 20 procent van de aankoopprijs subsidiëren. Bij sommige organisaties wordt het hele bedrag betaald.

Naast telefoons zouden bedrijven ook andere Huawei-apparatuur aan willen schaffen. Enkele honderden Chinese bedrijven zouden dit soort steunbetuigingen voorbereiden.

Sommige bedrijven zouden ook Apple-producten boycotten. Huawei en Apple gaan nek aan nek als het gaat om de tweede plek van grootste smartphonemakers ter wereld. De eerste plek wordt ingenomen door Samsung.

Een bedrijf uit Shenzhen zou dreigen werknemers te ontslaan als ze Apple-producten blijven gebruiken. Andere bedrijven zouden werknemers beboeten die iPhones gebruiken of bonussen inhouden.

Begin december werd de financieel directeur van Huawei gearresteerd in Canada. Meng Wanzhou wordt verdacht van fraudepleging. Ze zou het bedrijf SkyCom hebben toegestaan om te handelen met Iran. Dat is in strijd met het handelsembargo dat de VS tegen Iran heeft ingesteld. Zo misleidde Wanzhou de Amerikaanse banken.

https://www.nu.nl/mobiel/5649785/chinese-bedrijven-steunen-huawei-na-arrestatie-financieel-directeur.html