De Chinese overheid probeert via berichten op WeChat en Twitter de informatiestroom rond het coronavirus te controleren. Dat blijkt uit een onderzoek van VICE. Het medium sprak met Chinezen die onder druk zijn gezet om berichten over het coronavirus offline te halen.

Een Chinese ondernemer die voor werk in San Francisco op bezoek was, kreeg via WeChat opeens vreemde berichten nadat hij informatie over het virus had gedeeld. Hij wilde dat zijn familie in China goed werd geïnformeerd en was bang dat zij niet alle informatie kregen.

Eerst kreeg hij eerst een waarschuwing van WeChat-beheerders. Vervolgens kreeg hij van vier bekenden via de chatapp dezelfde vraag over waar hij zich bevond en wat zijn telefoonnummer in de VS was. De man denkt dat zijn contacten onder druk zijn gezet door de Chinese overheid. Ook kreeg hij meldingen dat er inlogpogingen vanuit Sjanghai werden gedaan in zijn account.

Een man die in de Chinese stad Dongguan woont kreeg een bezoek van de politie. Hij had op Twitter zijn zorgen geuit over het virus en het handelen van de overheid. De man werd gearresteerd en ondervraagd volgens VICE.

Het gebeurt vaker in China dat berichten op sociale media worden gecontroleerd door de overheid. Meestal gaat het dan om grote hoeveelheden berichten waarin kritiek op de overheid wordt geuit, maar nu lijkt de overheid zich te richten op individuen.

De benaming van het nieuwe coronavirus zorgt nogal eens voor verwarring. Hopelijk biedt deze uitleg duidelijkheid. Gezondheidsorganisatie WHO koos in het begin voor de tijdelijke naam 2019-nCoV, terwijl het virus eigenlijk officieel SARS-CoV-2 heet. De organisatie vond deze naam – die wel door het Nederlandse RIVM wordt gebruikt – te verwarrend, omdat het te veel doet denken aan de SARS-uitbraak in 2002. Inmiddels heeft de WHO ervoor gekozen om de tijdelijke naam 2019-nCoV te vervangen door het simpelere COVID-19-virus. Je raakt dus besmet met het SARS-CoV-2 (gebruikt door RIVM) of COVID-19-virus (gebruikt door WHO) en je overlijdt aan de ziekte COVID-19. NU.nl heeft ervoor gekozen om de benamingen van de WHO aan te houden. We gebruiken coronavirus als synoniem voor dit virus.

Source