Ruim 17 miljoen Chinese burgers mochten vorig jaar geen vliegtickets kopen omdat ze een te lage sociale kredietscore hadden. Daarnaast konden 5,5 miljoen Chinezen wegens dezelfde reden geen kaartjes voor hogesnelheidstreinen aanschaffen, zo blijkt uit cijfers van de Chinese overheid.

Het sociale kredietscoresysteem in China houdt bij hoe mensen zich gedragen. Wie bepaalde overtredingen begaat, zoals het niet betalen van bekeuringen of belastingen, roken in de trein, gebruiken van drugs, verspreiden van valse informatie, het niet aanlijnen van de hond of het gebruiken van verlopen treinkaartjes, krijgt een lagere score, wat weer gevolgen heeft voor het aanvragen van een lening of het kunnen reizen met de trein of het vliegtuig. Op deze manier wil de Chinese overheid het gedrag van burgers verbeteren.

De Chinese regering wil in 2020 een landelijk systeem invoeren voor zowel burgers als bedrijven. Burgers die de fout in gaan verliezen mogelijk ook toegang tot onderwijs, zo meldt de New York Times. De Amerikaanse vicepresident noemde het kredietscoresysteem vorig jaar nog een “Orwelliaans systeem” dat elk onderdeel van het leven wil besturen.

Om de bevolking in de gaten te houden maakt de Chinese regering steeds meer gebruik van technologie. Zo zijn er inmiddels systemen die via gezichtsherkenning zogeheten “jaywalkers” herkennen en kunnen beboeten. Onlangs lanceerde de Chinese overheid nog een app die mensen met schulden op een kaart weergeeft. Volgens de Chinese autoriteiten is het systeem een succes, omdat het ervoor zorgde dat vorig jaar 3,5 miljoen mensen vrijwillig openstaande schulden en belastingen betaalden, aldus The Guardian.