Een 36-jarige Nigeriaanse man is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden wegens zijn betrokkenheid bij phishingaanvallen op medewerkers van Amerikaanse scholen. In 2017 ontvingen verschillende scholen phishingmails die om de belastinggegevens van alle medewerkers vroegen en van een andere schoolmedewerker afkomstig leken.

Bij één van deze aanvallen trapte een schoolmedewerker in de phishingmail en stuurde vervolgens de belastinggegevens van 1300 medewerkers terug. Deze informatie werd vervolgens voor frauduleuze belastingteruggave gebruikt, waarbij criminelen in naam van honderd medewerkers meer dan 490.000 dollar terugvroegen. Drie van de verzoeken werden door de Amerikaanse belastingdienst IRS goedgekeurd en verwerkt, wat de criminelen 23.000 dollar opleverde.

De Nigeriaanse man beheerde verschillende e-mailadressen die voor de phishingaanvallen werden gebruikt. Ook stuurde hij persoonlijke informatie van slachtoffers van de phishingaanvallen naar een handlanger. De gevangenisstraf van 10 maanden komt overeen met de tijd die de man in voorarrest heeft doorgebracht. Hij zal nu naar Nigeria worden uitgezet, zo laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten.