De rechtbank Rotterdam heeft twee mannen van 21 en 22 jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen en taakstraffen voor het inbreken op socialmedia-accounts van rapper Lil’ Kleine en honderden andere personen. Het tweetal wist via phishingmails de inloggegevens van accounts van Lil’ Kleine en andere slachtoffers te bemachtigen.

In eerste instantie zochten de twee mannen handmatig naar e-mailadressen van Instagram-accounts om de phishingmails naar toe te sturen. Later werd dit proces via een “scraper” geautomatiseerd. Het programma zocht automatisch naar e-mailadressen van gebruikers met een groot aantal volgers en stuurde vervolgens de phishingmails.

De phishingmails leken van Instagram afkomstig en gingen bijvoorbeeld over gewijzigde gebruiksvoorwaarden. De link in het bericht wees naar een phishingpagina. Op deze manier werden de inloggegevens van honderden gebruikers buitgemaakt. Vervolgens werden advertenties op deze accounts geplaatst of het gehele account verkocht. In enkele gevallen hebben de verdachten met de Instagram-inloggegevens ook op andere socialmedia- of e-mailaccounts ingelogd.

Zo wist één van de mannen het Gmail-account van een slachtoffer binnen te dringen en daar naaktfoto’s te downloaden. “Naast het veroorzaken van financieel nadeel zijn de verdachten ook verantwoordelijk voor een ernstige inbreuk op de privacy door privé-accounts – die niet zonder reden met een wachtwoord zijn beschermd – over te nemen. Daarmee hebben zij het vertrouwen dat iedereen moet kunnen hebben in het gebruik van persoonlijke accounts op internet ernstig geschaad”, aldus de rechter.

Die hield bij het bepalen van de strafmaat rekening met het overschrijden van de redelijke termijn tussen de aanhouding en het eindvonnis. Eén van de verdachten werd veroordeeld tot 20 dagen jeugddetentie en een taakstraf van 160 uur. De andere verdachte kreeg een gevangenisstraf van 32 dagen en een taakstraf van 160 uur opgelegd. De celstraffen komen overeen met de tijd die de verdachten in voorarrest hebben doorgebracht.