Een voormalige medewerkster van een Britse huisartsenpraktijk is in Groot-Brittannië veroordeeld tot het betalen van een geldboete wegens het onrechtmatig lezen van 231 patiëntendossiers. Voor haar werkzaamheden had de vrouw toegang tot de medische dossiers van patiënten van de praktijk.

Hoewel ze getraind was in de juridische en ethische omgang met patiëntgegevens, ontdekte de praktijk vorig jaar oktober dat ze zonder toestemming het patiëntendossier van een collega had gelezen. Verder onderzoek wees uit dat de vrouw gedurende een periode van 2 jaar in totaal 231 patiëntendossiers zonder geldige reden had ingezien. Het ging onder andere om dossiers van collega’s en hun gezinnen, haar eigen familieleden, vrienden en kennissen en andere burgers.

Op de vraag waarom ze in de patiëntendossiers grasduinde liet de medewerkster weten dat ze moeite had met de eentonigheid van sommige werkzaamheden die ze moest uitvoeren, zo laat de Britse privacytoezichthouder ICO weten. Wegens het overtreden van de Britse privacywetgeving, namelijk het onrechtmatig benaderen van persoonlijke data, werd de vrouw veroordeeld tot het betalen van omgerekend 1150 euro.