De Britse politie heeft een lesprogramma ontwikkeld wat kleuters leert om online risico’s te herkennen en veilig op internet te zijn. Volgens het National Crime Agency (NCA) krijgen kinderen op een steeds jongere leeftijd met “grooming” te maken. Hierbij maakt een volwassene contact met een kind, met de intentie om dat kind te ontmoeten met het doel om seksueel misbruik te plegen of kinderpornografische afbeeldingen te produceren, aldus de politie.

Via het online lesprogramma “Jessie & Friends” wordt kinderen geleerd hoe ze zich op internet kunnen beschermen. Zo worden er veilige scenario’s geschetst die kinderen leren om ongezond gedrag te identificeren. “Het doel van Jessie & Friends is om kinderen beschermend onderwijs te geven voordat ze dergelijke risico’s op internet tegenkomen, waardoor kinderen minder snel slachtoffer worden en minder snel het doelwit van overtreders worden”, aldus het NCA.

De video’s van het lesprogramma gaan over het bekijken van online video’s, het delen van foto’s van kinderen en het spelen van online spelletjes. Tevens geeft het programma advies aan ouders, zoals het gesprek aangaan met kinderen, samen favoriete apps en websites bekijken, het gebruik van “ouderlijk toezicht” programma’s en ervoor zorgen dat het kind niet zonder toezicht achter een apparaat zit.