Facebook denkt dat het boven de wet staat, vormt een bedreiging voor de democratie en moet gereguleerd worden. Dat stelt een commissie van het Britse parlement, die opmerkt dat de sociale netwerksite zich als een “digitale gangster” gedraagt.

Voor het onderzoek werden meer dan 170 geschreven verklaringen en bewijs van 73 getuigen gebruikt. Het onderzoek van de commissie nam achttien maanden in beslag en richtte zich op de rol van Facebook bij politieke beïnvloeding, misinformatie, dataschandalen en privacyschendingen. Uit de informatie die naar voren kwam blijkt onder andere dat Facebook bereid was de privacyinstellingen van gebruikers te omzeilen om data naar sommige ontwikkelaars te kunnen sturen.

“Het moet niet worden toegestaan dat bedrijven zoals Facebook zich als ‘digitale gangster’ in de online wereld gedragen, en zich boven de wet beschouwen”, aldus de commissie. Die hekelt ook het feit dat Facebook aansprakelijkheid opzij schuift en niet door toezichthouders tot de verantwoordelijkheid wil worden geroepen. “De overheid moet de gevolgen van dergelijke monopolies op de politieke wereld en democratie in overweging nemen.” Verder stellen de onderzoekers dat Facebook verklaringen over Russische beïnvloeding heeft gegeven die niet waar zijn.

“Socialmediabedrijven kunnen zich niet verbergen achter de claim dat ze alleen een ‘platform’ zijn en dat ze geen verantwoordelijkheid hebben in het reguleren van de content op hun sites”, aldus de commissie. Die pleit voor het invoeren van onafhankelijke regulering. Zo moet er een verplichte “Code of Ethics” komen, waar een onafhankelijke toezichthouder toezicht op houdt, die beschrijft wat schadelijke content is. Daarnaast moeten toezichthouders juridische actie kunnen ondernemen tegen bedrijven die de regels overtreden.

“Zelfs als Mark Zuckerberg vindt dat hij geen verantwoording aan het Britse parlement hoeft af te leggen, moet hij dat wel aan de miljarden Facebookgebruikers doen. Het bewijs van mijn commissie laat zien dat hij nog steeds openstaande vragen heeft, maar hij blijft ze ontwijken en reageert niet op onze uitnodigingen, of hij stuurt vertegenwoordigers die niet de juiste informatie hebben”, zegt Damian Collins, hoofd van de commissie. Wat de Britse overheid concreet met het onderzoek gaat doen is nog niet bekend.