De Britse bank NatWest is begonnen met het testen van een pinpas met ingebouwde vingerafdruklezer. Klanten kunnen hierdoor contactloze betalingen van boven de 30 pond met een vingerafdruk in plaats van een pincode goedkeuren. De kaart wordt in de eerste fase van de test onder 200 klanten uitgeprobeerd.

De vingerafdruk van de klant wordt versleuteld op de chip van de pinpas opgeslagen. “Kaarthouders kunnen met een eenvoudige aanraking snel en gemakkelijk betalen en hoeven zich niet langer zorgen te maken over de limiet op contactloze betalingen”, zegt Howard Berg van het Nederlandse securitybedrijf Gemalto dat bij de proef betrokken is. Het is voor het eest dat er een proef met dergelijke pinpassen in Groot-Brittannië plaatsvindt, zo meldt The Guardian.

Volgens de Britse krant zijn er vorig jaar 6 miljard contactloze betalingen uitgevoerd, maar beperkt de limiet van 30 pond verdere groei. Winkels zouden geen aanpassingen aan bestaande betaalterminals hoeven uit te voeren om de nieuwe pinpassen te accepteren. Wanneer de volgende fase van de test gepland staat is nog niet bekend.