De pro-Brexit campagnegroep Vote Leave is door de Britse privacytoezichthouder ICO veroordeeld tot een boete van omgerekend 47.000 euro wegens het versturen van bijna 200.000 spamberichten. In de aanloop naar het EU-referendum verstuurde de groep meer dan 196.000 sms-berichten.

Uit onderzoek van de ICO bleek dat Vote Leave niet kon aantonen dat het toestemming van de ontvangers had gekregen om de berichten te versturen. Vote Leave claimde dat de gebruikte contactgegevens waren verkregen via de eigen website en onder andere afkomstig waren van mensen die op pamfletten hadden gereageerd. De organisatie verklaarde dat het na het referendum al het bewijs van deze toestemming had verwijderd. Ook de telefoonnummers waarvandaan de berichten werden verstuurd en het aantal verstuurde en ontvangen berichten werd verwijderd.

Daarmee heeft Vote Leave de privacy en elektronische communicatiewetgeving overtreden, aldus de ICO. “Spam sms-berichten zijn een echte plaag voor miljoenen mensen en we zullen maatregelen nemen tegen organisaties die de wet negeren”, aldus Steve Eckersley, directeur handhaving van de privacytoezichthouder.