Bewoners van een Helmondse wijk krijgen korting op hun huur als ze gegevens over hun leefpatroon met verschillende bedrijven delen. Wie alles deelt kan zelfs een jaar lang gratis wonen, zo meldt het Financieel Dagblad. Het experiment vindt plaats in het nieuwe stadsdeel Brandevoort II.

Honderden bewoners van deze wijk zullen als onderdeel van een “Living Lab” overeenkomsten met bedrijven sluiten waarbij ze hun data ruilen voor huurkorting, aldus het FD. Om welke bedrijven het gaat is nog niet bekendgemaakt. De contracten met de bedrijven moeten binnen een half jaar rond zijn, waarna mensen zich voor het data-experiment kunnen aanmelden. Het verzamelen van informatie uit de privéomgeving vindt alleen plaats in het “Living Lab”, dat uit honderd woningen bestaat.

Daarnaast worden de straten in de wijk voorzien van sensoren die op lantaarnpalen worden geplaatst. Deze sensoren meten het lawaai, beweging of luchtvervuiling. Een andere sensor kan mobiele telefoons volgen. De data van de sensoren zou de wijk veiliger en efficiënter moeten maken. Zo wordt de straatverlichting alleen ingeschakeld als iemand in de buurt is. Deze sensoren moeten data over het gedrag van ongeveer vierduizend aanstaande Brandevoorters opleveren.

“De digitale wijk verzamelt nog niets uit de privéomgeving. Dat gebeurt wel in het speciale project met de honderd woningen. Maar daar beschermen we voorlopig alles dat tot persoonlijke gezondheid is te herleiden”, zegt Peter Portheine, directeur van Brainport Smart District, het bedrijf dat bij het project betrokken is. Portheine merkt op dat het een gevoelig onderwerp is. “We doen hier iets op het snijvlak van wat kan, en wat wenselijk is. Het is een zoektocht.”