De Belgische voetbalclub RWD Molenbeek is een proef met gezichtsherkenning gestart. Fans die een seizoenskaart bestellen kunnen er nu voor kiezen om een foto te uploaden. Deze foto wordt vervolgens gekoppeld aan het beeld dat twee camera’s maken bij de ingang voor abonnementhouders in het stadion.

Fans die aan de proef meedoen kunnen via de zogenoemde “fast lane” sneller naar binnen. Ook wanneer fans hun seizoenkaart op thuisspeeldagen niet bij zich hebben, kunnen ze toch het stadion in. De scans van de foto’s van de supporters worden opgeslagen op een aparte server van RWD Molenbeek die niet gekoppeld is aan het internet of andere systemen. Alleen geautoriseerd personeel van RWD Molenbeek heeft toegang tot deze data.

“De verkregen gegevens van de camera’s bij de ingang worden ook niet opgeslagen, waarmee de privacy van de abonnementhouders is gegarandeerd”, zo stelt Panasonic dat de biometrische technologie levert. Het systeem wordt nu nog getest. Begin 2019 wordt de automatische poort geïnstalleerd en zal de effectieve gezichtsherkenning starten.