De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt vraagt Facebook-CEO Mark Zuckerberg om een door de Hongaarse overheid verspreide video met nepnieuws te verwijderen van het sociale netwerk.

In een brief waarschuwt Verhofstadt dat “de ongecontroleerde verspreiding van doelgerichte propaganda als deze op Facebook onze democratieën en samenlevingen vernietigt”.

Verhofstadt wordt opgevoerd in een filmpje over migratie. “We hebben migratie nodig”, zo wordt de liberale fractieleider in het Europees Parlement geciteerd. Maar het fragment maakt deel uit van een langere quote uit een interview uit 2014, waarin Verhofstadt zegt: “We hebben migratie nodig, maar wel legale migratie. Momenteel hebben we het tegendeel. We hebben illegale migratie en mensensmokkel”.

Volgens Verhofstadt is de video, die door de Hongaarse overheid is gedeeld, duidelijk verspreid met de bedoeling om “mensen te misleiden in een poging om shares, likes en clicks aan te moedigen”.

Bovendien is het filmpje volgens hem “misleidend en gemaakt met de bedoeling om aan te zetten tot haat tegen migranten”. Na de quote van Verhofstadt wordt in de video een link gelegd met terreuraanslagen en toenemende criminaliteit in Europa.

Verhofstadt vraagt niet alleen om de verwijdering van de video, die sinds oktober op Facebook circuleert en al door drie miljoen mensen is bekeken. Hij dringt er bij Zuckerberg ook op aan dat elke Facebook-gebruiker die de video heeft gezien een filmpje moet ontvangen, waarin televisiestation Euronews uit de doeken doet hoe de vork precies in de steel zat. Het moet garanderen dat de Facebook-gebruikers “op evenwichtige en feitelijke wijze” geïnformeerd worden.

https://www.nu.nl/internet/5640764/belgische-oud-premier-vraagt-facebook-video-met-nepnieuws-wissen.html