Vorig jaar zijn honderden Belgen het slachtoffer van datingfraude geworden, waarbij één slachtoffer voor 500.000 euro werd opgelicht. Dat heeft de Belgische minister van Consumentenzaken Kris Peeters laten weten. Bij datingfraude zoeken oplichters naar slachtoffers op datingsites, social media en dating-apps.

De oplichters maken nepprofielen aan, vaak met foto’s van vreemden die op internet zijn te vinden. Vervolgens bouwen de oplichters een vertrouwensband met hun slachtoffers op, met als uiteindelijke doel het slachtoffer geld te laten overmaken. Slachtoffers wordt bijvoorbeeld gevraagd om te betalen voor vliegtickets en visums.

Via de website meldpunt.belgie.be werden vorig jaar 637 meldingen van datingfraude gedaan. In 466 gevallen ging het om meldingen van slachtoffers die geld naar de oplichters overmaakten. In totaal wisten oplichters 5,4 miljoen euro van hun slachtoffers te stelen. Het hoogste bedrag bedroeg 500.000 euro, het laagste 5 euro. Eind november startte de Belgische overheid een bewustwordingscampagne tegen datingfraude, zo meldt het Nieuwsblad.