Een Belgische man die andere internetgebruikers met de Blackshades-malware infecteerde en hen zo via hun webcam kon bespioneren is door een Belgische rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 1200 euro. De openbaar aanklager had een gevangenisstraf van 16 maanden geëist.

Via Blackshades kregen gebruikers van de malware volledige controle over de computers van hun slachtoffers, waaronder ook de webcam. Daarnaast was het mogelijk om via de malware foto’s te bekijken, toetsaanslagen op te slaan en wachtwoorden te stelen. De malware werd voor een bedrag van tussen de 40 en 100 dollar aangeboden en kon eenvoudig voor allerlei doeleinden worden aangepast. Wereldwijd zouden meer dan 500.000 computers in meer dan 100 landen met de malware besmet zijn geraakt, wat vooral via social engineering gebeurde. In 2014 voerde de FBI een grootschalige operatie uit tegen de malware en diens gebruikers.

De Belg bekende dat hij slachtoffers via hun webcam had bespioneerd, zo meldt Het Laatste Nieuws. Ook gebruikte hij de malware om virtueel goud van spelers van de game RuneScape te stelen. Het Belgische openbaar ministerie stelde dat de man duizenden computers met Blackshades had geïnfecteerd en eiste 16 maanden cel. De rechter wilde geen gevangenisstraf opleggen omdat het onderzoek 5 jaar in beslag nam en 3 jaar stil lag. Uiteindelijk werd de Belg veroordeeld tot een geldboete van 1200 euro. Eerder deze maand veroordeelde de Rotterdamse rechtbank een verdachte tot een taakstraf van 240 uur wegens het gebruik van de Blackshades-malware.